Pulau Pinang Negeri Dengan Kos Hidup Paling Tinggi?

Oleh: Haris Zuan

SEBUAH portal berita popular negara ini, melalui laporan khasnya menyatakan bahawa Pulau Pinang (merujuk kepada bahagian pulau) merupakan bandar raya paling tinggi kos hidup berbanding dengan bandar raya lain di negara ini termasuk Kuala Lumpur. Pernyataan ini
pada penulis tidak menggambarkan situasi keseluruhan Pulau Pinang serta bandar raya lainnya.

Benar, kos hidup semakin meningkat di Pulau Pinang, sebagaimana juga berlaku di semua bandar raya di negara ini – Lembah Klang, Johor Bahru, Ipoh dan lain-lainnya. Kita semua maklum bahawa Malaysia kini mengalami proses urbanisasi (perbandaran) yang sangat pesat
dengan 71% penduduk Malaysia (berdasarkan bancian 2010) merupakan warga kota berbanding hanya 34.2% pada tahun 1980. Malah, Pulau Pinang telah mencecah 90.8% kadar urbanisasi, hanya ketinggalan sedikit dengan Selangor yang mencatat 91.4% pada tahun 2010.

Statistik yang diberikan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia ini menunjukkan bahawa dalam 30 tahun terakhir ini Malaysia mengalami proses perbandaran yang sangat pesat. Namun, seperti yang kita semua maklum banyak harapan (expectations) warga kota ini gagal dipenuhi oleh kerajaan sedia ada – penjelasan mengapa parti pemerintah kerajaan Persekutuan kalah teruk hampir di
kesemua kota di negara ini termasuk hilang dua negeri paling urbanise di negara ini.

Bandar raya utama negara ini mengalami kegagalan infrastruktur yang nyata, apa gunanya mempunyai rangkaian lebuh raya yang canggih dan bertingkat jika masih gagal untuk menggerakkan warga kota dengan cekap? 30 t ahun terakhir ini juga menunjukkan kemerosotan kualiti
pengangkutan awam di negara ini apabila perkhidmatan ini semakin dipusatkan kepada Putrajaya.

Pulau Pinang Berbanding Bandar Raya Lain?
Ya, penjelasan di atas tidak menjadikan Pulau Pinang lebih baik daripada bandar raya lain tetapi sekadar memberikan gambaran besar situasi kota-kota utama negara ini. Terdapat dua faktor utama yang menjadikan kehidupan kota semakin menjerut di negara ini. Pertamanya adalah kos kediaman. Memiliki rumah menjadi isu yang sangat besar di negara ini, khasnya di kota-kota di mana harga hartanah sangat mahal – apatah lagi di sebuah pulau.

Kos rumah melambung tinggi bukan kerana permintaan sebenar tetapi unsur spekulatif yang menjadikan hartanah termasuk rumah kediaman sebagai perlaburan. Malangnya Malaysia tidak mempunyai undang-undang yang benar-benar berkesan untuk mengawal perkara ini, termasuk daripada pembeli bukan warga Malaysia. Bukan lagi rahsia bahawa banyak hartanah sederhana dan mewah di bandar raya negara ini termasuk di Johor Bahru, Kuala Lumpur, Ipoh dan Pulau Pinang dimiliki oleh warga asing – bukan salah tetapi jika tiada kawalan, pastinya kos untuk memiliki rumah dalam kalangan warga kota semakin tinggi.

Oleh yang demikian, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah mencadangkan agar levi 3% harga penjualan ke atas semua transaksi hartanah oleh warganegara atau syarikat asing mulai 1 Februari 2014 dilaksanakan. Tindakan ini bagi mengawal amalan pembelian hartanah oleh warga asing. Dalam tempoh lima tahun terakhir ini, oleh kerana kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) yang sangat membanggakan, rekod tertinggi dalam sejarah negeri, harga hartanah turut meningkat, termasuk rumah kediaman. Kerajaan Negeri yang peka akan situasi ini pada Jun 2013 yang lalu telah mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Pembersihan dan Peningkatan Mutu Pemilihan Perumahan (Selection Process Enhances Committees (SPECS) dengan tujuan memastikan pemberian dan pengagihan rumah dibuat secara adil dan telus serta kepada golongan tidak berada yang perlukannya dengan diaudit bersama oleh sebuah syarikat perakaunan. Ini adalah kali pertama dalam sejarah Malaysia sebuah syarikat perakaunan akan dilantik untuk tujuan sedemikian.

Kerajaan Negeri juga melalui Belanjawan Negeri yang dibentangkan baru-baru ini telah mencadangkan pindaan Dasar Penjualan
Rumah Kos Rendah/ Kos Sederhana Rendah di negeri ini bagi permohonan penjualan dan pindah milik. Dasar rumah kerajaan tidak boleh dijual dalam tempoh 10 tahun daripada tarikh surat perjanjian jual beli akan dikekalkan tetapi bagi rumah yang dibina oleh pihak swasta tempoh had larangan dijual akan dilanjutkan daripada 5 tahun sekarang kepada tempoh 10 tahun, sama seperti rumah kerajaan. Malah, bagi memastikan penjualan dalam tempoh 10 tahun adalah kepada golongan yang perlukannya maka ia hanya boleh dijual kepada pembeli tersenarai (listed buyer) yang disahkan oleh Bahagian Perumahan Kerajaan Negeri sebagai layak memiliki Rumah Kos Sederhana Rendah atau Rumah Kos Rendah. Dengan kata lain penjualan tidak boleh dijalankan dalam pasaran terbuka tetapi hanya dengan pembeli tersenarai.

Harga jualan semula tidak akan ditetapkan oleh Kerajaan Negeri tetapi adalah berasaskan prinsip ‘willing buyer – willing seller’ dan boleh melebihi harga jualan asal antara kedua-dua penjual dan pembeli tersenarai. Langkah ini diharap akan mengurangkan unsur spekulatif dalam sektor perumahan.

Malah, buat pertama kalinya dalam sejarah, sebuah kerajaan negeri menyediakan dana khas berjumlah RM500 juta bagi membiayai pembinaan 20,000 unit perumahan mampu milik di seluruh negeri Pulau Pinang. Dana ini akan ditambah daripada masa ke semasa. Ya, kita masih memerlukan masa untuk semua inisiatif ini berjalan dan menunjukkan hasilnya.

Pengangkutan dan Kos Hidup
Faktor kedua yang sering menghantui warga kota adalah kos dan kecekapan lalu lintas di bandar. Berbanding dengan bandar raya lain, jumlah tol di Pulau Pinang relatifnya masih rendah dan warga kota di negeri ini menikmati kadar istimewa bagi menggunakan Jambatan Pulau Pinang. Malah, di dalam pulau, tidak terdapat satu tol pun. Namun, adalah tidak benar untuk menafikan fakta bahawa pengangkutan awam di negeri ini masih jauh daripada memuaskan.

Kebanyakan warga Pulau Pinang bergantung kepada kenderaan persendirian – motosikal dan kereta – untuk bergerak dan hanya 4% warga kota ini yang menggunakan pengangkutan awam, angka yang terlalu jauh daripada sasaran, 40%. Malangnya, hampir keseluruhan perkhidmatan pengangkutan awam di negara ini diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri, tidak banyak yang dapat dilaksanakan di peringkat kerajaan negeri. Pemusatan perkhidmatan ini telah menjadikan pengangkutan awam di semua kota negara ini amat tidak cekap.

Pengangkutan awam mempunyai hubungan signifikan dengan kos hidup masyarakat kota kerana hampir 25% hingga 40% daripada gaji bulanan kebanyakan isi rumah diperuntukkan untuk membayar ansuran bulanan kenderaan. Dengan menjadikan kenderaan persendirian sebagai sekadar pilihan bukan kewajiban sebagaimana kini, setiap isi rumah secara kasarnya mempunyai antara RM 400 hingga RM1000 untuk digunakan pada keperluan lain – pendidikan dan kesihatan umpamanya.

Oleh yang demikian kerajaan negeri memandang serius kepentingan pengangkutan awam yang cekap. Maka, pada 25 Mac 2013, kerajaan negeri telah melancarkan Pelan Induk Pengangkutan (PIP) Negeri Pulau Pinang. Kerajaan Negeri akan mengkaji melaksanakan satu sistem jaringan TRAM dan sistem jaringan Light Rail Transit (LRT) atau Transit Aliran Ringan sepertimana yang telah dicadangkan dalam PIP. Kerajaan Negeri telah menulis surat kepada Kerajaan Persekutuan meminta janji mantan Perdana Menteri dan YAB Perdana Menteri sejak 2007 untuk membina dan membiayai sistem monorel ditunaikan. Sekiranya janji ini adalah janji kosong maka Kerajaan Negeri meminta Kerajaan Persekutuan menyerahkan kuasa pengendalian demi membolehkan Kerajaan Negeri menjalankan operasi dengan kuasa sepenuhnya kepada sistem pengangkutan “tram” bersama dengan pihak swasta.

Jelas, sebagai sebuah kota yang diiktiraf oleh ECA International sebagai kota paling sesuai didiami atau the most liveable city di Malaysia pada tahun 2012 dan ke-8 di Asia (Kuala Lumpur di tangga 10 pada tahun yang sama), Pulau Pinang sudah tentu akan terus berusaha untuk menjadikan kota ini bukan sahaja mesra pelabur tetapi yang lebih penting mesra orang ramai.

Penulis merupakan Pegawai
Eksekutif Penang Institute.


2 Responses to “Pulau Pinang Negeri Dengan Kos Hidup Paling Tinggi?”

 1. Lee Teik Khoon says:

  CM,

  As a Penangite residing in overseas for almost 2 decades, the great transformation that you have forcibly and boldly carried out made us proud again for being a penangite. I would say that most of the former penangites who have migrated or work overseas as far as US in especially in NYC are watching from far with relief and satisfaction for the remaining family members back home. We were concerned then before 2008 but now, we are cheering our home state.GOOOOOOOOOO Penang. Let Penang go 1 up against Malaysia!!!!

  • Lee Ying Yap says:

   Dear Sir,

   Thank you for the continues support. : )

   Buletin Mutiara editorial board

Trackbacks/Pingbacks
Artikel Terkini

Like Our Facebook Page

Muat Turun Buletin Mutiara

Twitter

Buletin Mutiara Videos

Komen Terkini

 1. Program tersebut telah lama diadakan sej... in ADUN komited teruskan program gunting rambut percuma
  on September 9, 2015
 2. Saya ingin tahu rumah terbuka di seluruh... in Salam Aidilftiri daripada kami di Buletin Mutiara, Maaf Zahir & Batin
  on August 3, 2015
 3. 1 Ogos 2015 - Ahli Parlimen Bukit Bender... in Salam Aidilftiri daripada kami di Buletin Mutiara, Maaf Zahir & Batin
  on July 21, 2015
 4. Salam hormat, Berikut adalah senarai y... in Salam Aidilftiri daripada kami di Buletin Mutiara, Maaf Zahir & Batin
  on July 21, 2015

Archives