Rumah pangsa 63 tahun Jalan Jelutong diselenggara, cat semula

Oleh : ZAINULFAQAR YAACOB

SUNGAI PINANG – Kos penyelenggaraan semula empat blok rumah pangsa tiga tingkat di Jalan Jelutong yang berusia 63 tahun baru-baru ini menelan belanja kira-kira RM75,555.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pinang, Lim Siew Khim memberitahu, projek tanggungjawab sosial korporat (CSR) tersebut membawa manfaat kepada 48 keluarga yang mendiami unit-unit kediaman di sini.

“Ini merupakan salah satu skim perumahan awam yang dibiayai oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), memberi keseronokan kepada pendudukpenduduk di sini,” jelasnya pada sidang media di lokasi rumah pangsa di sini baru-baru ini.

Beberapa Ahli Majlis MBPP, Joseph Ng Soon Siang, Edward Tan, D.R. Kala dan Saiful Azwan Abd Malik turut sertai sidang media di sini.

Bercakap pada sidang media sama, Soon Siang berkata, projek penyelenggaraan rumah pangsa tersebut sebenarnya siap pada 6 Januari lalu.

Namun, menurut beliau, tempoh liabiliti kecacatan pada projek tersebut menjadi tanggungjawab kontraktor berwajib sehingga 30 Jun ini.

Mengulas lanjut, Soon Siang menyatakan bahawa penduduk setempat sendiri yang memilih warna cat untuk semua blok di sini iaitu melalui partisipatori Bajet Responsif Gender (GRB).

“Projek mengecat semula dan kerja-kerja naik taraf rumah pangsa Jalan Jelutong ini adalah salah satu skim perumahan awam majlis (MBPP).

“Menerusinya, penduduk hanya membayar RM102 sebulan untuk menyewa unit kediaman berkeluasan 408 kaki persegi.

“Walaupun sewa yang murah, kita (MBPP) tidak pernah mengabaikan kesejahteraan penduduk di sini, sebaliknya sentiasa menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan dan menaik taraf ia dari semasa ke semasa,” jelasnya.

Difahamkan, MBPP pada tahun 2014 direkodkan pernah melaksanakan projek pendawaian semula tiap-tiap unit kediaman di sini, demi memulihara keselamatan penghuni setempat.

Mengulas lanjut, penduduk, RAHIMAH KALDAR MASTAN, 63, merakamkan penghargaan atas inisiatif MBPP serta Kerajaan Negeri hari ini.

“Saya suka warna baru dalam blok. Ia kelihatan baik dan baru,” ujarnya sambil menyatakan komitmen untuk memastikan komuniti setempat memelihara kebersihan kawasan sekeliling di sini.

Selain itu, Rahimah Kaldar turut merakamkan penghargaan kepada pihak Siew Khim kerana membiayai kos membina tanjakan kerusi roda di luar unit beliau.

Katanya, projek inisiatif Siew Khim itu memberi manfaat kepada anaknya, Sirajudin Karim Gani, 34, yang lumpuh selepas kemalangan.

“Dengan jalan (tanjakan kerusi roda), anak saya boleh bergerak lebih baik, terutamanya apabila dia telah pergi ke hospital untuk rawatan dan fisioterapi tiga kali sebulan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Siew Khim memberitahu, ada rancangan di pihak berkuasa tempatan (PBT) serta pihaknya untuk menyerahkan sebidang tanah lapang berkeluasan 1,053 kaki persegi kepada persatuan penduduk setempat untuk projek pertanian bandar kelak.

“Butiran projek itu akan dimuktamadkan dan diumumkan tidak lama lagi,” jelas beliau.


Cateogry: PBT

Comments are closed.Latest Articles

Like Our Facebook Page

Download Buletin Mutiara

Twitter

Buletin Mutiara Videos

Recent Comments

  1. Link telah dibaiki. Sila cuba lagi sekal... in Octopus bridge is going down
    on June 8, 2013
  2. Buletin Mutiara 16-30 Mei 2013 Edisi Bah... in Octopus bridge is going down
    on June 8, 2013

Archives