Dialog petani & Exco

PINANG TUNGGAL – Bagi mendalami masalah petani tempatan, satu majlis dialog bersama Exco Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembanguan Luar Bandar dan Tebatan Banjir telah dianjurkan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pinang Tunggal di sini baru-baru ini.

Antara masalah yang dibincangkan adalah pengairan di musim kemarau, masalah kenaikan harga racun rumpai dan masalah kerugian hasil tanaman yang sering menjadi beban para petani tempatan.

Pegawai Penyelaras DUN Pinang Tunggal, Abdul Latif Wanchik berkata, penganjuran majlis dialog yang julung kali diadakan tersebut adalah bagi membolehkan para petani mengetengahkan masalah yang sering dihadapi terutamanya menjelang musim kemarau.

Lazimnya, sesi dialog yang dihadiri kira-kira 50 petani tempatan telah berjaya menyelesaikan beberapa masalah asas yang sering dihadapi mereka. Apa yang lebih penting adalah golongan ini turut memperoleh gambaran lebih jelas berhubung saluran permohonan bantuan yang diperlukan,’’ katanya kepada SUARA CAT di sini.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Ahli Majlis MPSP, Zaini Awang, Pegawai Jabatan Pertanian, Azwan, Pengerusi JKKK Pinang Tunggal, Mohd. Khir Che Mat dan wakil dari Pejabat Daerah Seberang Perai Utara (SPU).

Pusat Khidmat DUN Pinang Tunggal

Pegawai Penyelaras : Abdul Latif Wanchik

1942, Kubang Menerong,

13300 Tasek Gelugor,

Seberang Perai Utara,

Pulau Pinang.

013 – 585 9471

[email protected]