Meriah, 100 kanak-kanak diarak dengan lori dan 4WD sebelum dikhatankan

BAYAN LEPAS – Seramai 100 kanak-kanak di kariah Sungai Ara dikhatankan beramai-ramai dalam Program Khatan Perdana di Surau Al-Muttaqin, Sungai Ara di sini pagi ini bersempena cuti sekolah.

Program tersebut merupakan anjuran Pusat Khidmat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Bayan Lepas dengan kerjasama jawatankuasa surau berkenaan.

Berlangsung meriah, seawal 6.45 pagi perkarangan surau telah dibanjiri ibu bapa, kanak-kanak dan sanak saudara yang menemani dan ingin meraikan anak-anak mereka.

Ahli Dewan Undangan Negerinya, Azrul Mahathir Aziz berkata, program khatan perdana berkenaan merupakan acara tahunan anjuran Pusat Khidmatnya di sekitar KADUN Bayan Lepas.

Katanya, beliau masih menerapkan konsep berkhatan secara ‘tradisional’ di mana ia dilakukan secara gotong-royong, tetapi dilaksanakan oleh Pegawai Perubatan terlatih yang didatangkan khas dari Seberang Perai.

“Program khatan yang merupakan tuntutan ini kita laksanakan secara gotong-royong.

“Jika dahulu zaman saya, sebelum dikhatankan, kami dimandikan di sungai-sungai berdekatan, tetapi kini kita mandikan juga kanak-kanak ini tapi dengan pili bomba… mungkin mampu mengurangkan bimbang mereka,” ujarnya ketika menyampaikan ucapan di hadapan kira-kira 250 tetamu yang hadir.

 

Hadir sama Pengerusi Surau Al-Muttaqin, Mohd. Redzuan Md. Isa.

Selain tuntutan Islam, objektif utama program adalah untuk mempertingkatkan syiar Islam dan merapatkan ukhwah penduduk di kawasan Sungai Ara khasnya.

Program turut diserikan dengan perarakan kanak-kanak menggunakan sebuah lori dan 6 buah 4WD sebelum dimandikan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (Bomba) di perkarangan surau berkenaan.