20 keluarga asnaf terima manfaat program SPERA ZPP

PENANTI – Seramai 20 asnaf terpilih di negeri ini bakal menerima manfaat menerusi Skim Pendawaian Elektrik Rumah Asnaf (SPERA) yang diperkenalkan oleh Zakat Pulau Pinang (ZPP).

Ketua Pegawai Eksekutif ZPP, Dato’ Amran Hazali berkata bahawa SPERA merupakan salah satu skim agihan yang terkini daripada ZPP dengan kerjasama strategik Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Bukit Mertajam.

Menurutnya, ZPP telah memperuntukkan sebanyak RM120,000 bagi menjayakan program tersebut dengan setiap keluarga bakal menerima peruntukan maksimum sehingga RM6,000.

“Melalui skim ini, pihak IKTBN akan menggunakan kepakaran mereka untuk membuat pemeriksaan dan kerja-kerja pembaikan pendawaian elektrik di rumah asnaf telah dikenal pasti, sementara ZPP akan membiayai kos menggunakan dana agihan zakat.

“Skim ini diperkenalkan selepas kita mendapati kebanyakan rumah di Pulau Pinang terutamanya di kampung-kampung masih lagi menggunakan pendawaian elektrik yang berusia puluhan tahun dan berisiko mengalami masalah litar pintas.

“(Dan) kita sedia maklum bahawa kos untuk melakukan pemeriksaan dan pembaikan elektrik rumah kediaman adalah tinggi dan boleh mencecah ribuan ringgit.

“Oleh itu, diharap kita dapat membantu mereka dalam hal ini dan seterusnya dapat menjauhi bencana kebakaran rumah akibat litar pintas,” katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Program Kerjasama Strategik ZPP dan IKTBN, Bukit Mertajam dekat Masjid Jamek Kubang Ulu di sini semalam.

Pelancaran program tersebut disempurnakan oleh Timbalan Ketua Menteri I, Dato’ Ir. Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP).

Turut hadir, Timbalan Pengarah Pengurusan Latihan IKTBN Bukit Mertajam, Muzkhairil Muhamad serta pegawai-pegawai ZPP.

Mengulas lanjut, Amran berkata SPERA jalankan secara berfasa dengan mengikut kariah di seluruh negeri ini yang akan bermula dengan projek rintis di dalam Daerah Seberang Perai Tengah (SPT).

“Fokus akan diberikan kepada asnaf fakir dan miskin yang merupakan penerima skim kewangan bulanan daripada ZPP.

“Antara syarat kelayakan skim ini adalah penerima hendaklah tinggal di rumah sendiri atau rumah pusaka manakala asnaf yang tinggal di rumah sewa atau rumah dibina oleh pemaju tidak layak menerima skim baharu ini,” katanya.

Dalam pada itu, Ahmad Zakiyuddin berkata program kerjasama startegik tersebut membuktikan kesungguhan ZPP dalam menunaikan amanah pembayar zakat di Pulau Pinang dengan memberikan hak sebaiknya kepada golongan yang memerlukan.

“Saya dimaklumkan bahawa pada tahun 2022, ZPP berjaya mengagihkan sebanyak RM3.05 juta untuk keseluruhan skim agihan perumahan melibatkan projek bina baru (22 rumah) telah dibina untuk asnaf yang layak serta bagi Skim Baikpulih (82 rumah) telah dibaik pulih.

“Diharapkan, melalui semua skim agihan yang diterima daripada ZPP ini digunakan sebaik mungkin oleh keluarga asnaf khasnya untuk menampung kos kehidupan seharian,” ujarnya.

Oleh : SUNARTI YUSOFF

Gambar : ADLEENA RAHAYU AHMAD RADZI