Bangunan baharu Mahkamah Rendah Syariah DTL dijangka siap 2026

Admin
70e10bc7 a3ac 4290 aabe 5d1d0914fa86

GEORGE TOWN – Bangunan baharu Mahkamah Rendah Syariah Daerah Timur Laut (DTL) dekat Jalan Batu Gantung yang bakal menjadi mercu tanda kedaulatan undang-undang syariah di negeri ini dijangka siap pada tahun 2026.

 

 

Timbalan Ketua Menteri I, Dato’ Dr. Mohamad Abdul Hamid berkata, bangunan baharu yang bercirikan bercirikan seni bina Islam moden bakal melengkapkan keseluruhan mahkamah rendah syariah bagi kelima-lima daerah di negeri ini.

 

 

“Saya yakin dengan terbinanya bangunan mahkamah baharu ini yang mana projek akan dimulakan pada bulan April ini telah membuktikan komitmen Kerajaan Negeri dalam memartabatkan institusi Islam di negeri Pulau Pinang.

 

 

“Kerajaan Negeri memperuntukkan RM15 juta bagi pembangunan bangunan baharu dan apabila siap kelak, ia dapat memastikan sistem penyampaian kehakiman yang lebih efisien untuk manfaat masyarakat khususnya di DTL ini,” ujarnya pada majlis pelancaran pembangunan berkaitan di sini pada 8 Februari 2024.

 

e06d668c 2eb3 4281 9bd0 4607e9bb6b4a

Hadir sama, Exco Perdagangan, Pembangunan Keusahawanan dan Luar Bandar, Rashidi Zinol; Exco Agroteknologi & Keterjaminan Makanan dan Pembangunan Koperasi, Fahmi Zainol; Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato’ Azrul Mahathir Aziz dan dif-dif jemputan lain.

 

Dalam pada itu, menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung itu lagi, peranan mahkamah syariah melalui institusi Jabatan Kehakiman Syariah (JKS) perlu diangkat bagi menyelesaikan segala permasalahan dan kekhilafan yang harus dirungkai mengikut peraturan dan perundangan yang ditetapkan dalam perlembagaan serta Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004.

 

 

“Harapan saya setiap institusi Islam di negeri Pulau Pinang ini hendaklah berganding bahu seiring sejalan dengan Visi Penang2030, terutama dalam menyelesaikan segala permasalahan yang dihadapi oleh umat, supaya semua institusi tersebut  dipandang tinggi oleh masyarakat di luar sana,” katanya.

 

 

Difahamkan, bangunan baharu mahkamah itu bakal dilengkapi dengan dua dewan perbicaraan, satu dewan serba guna, bilik mediasi, bilik peguam, bilik pendakwaraya, bilik perbincangan, bilik hadhanah bilik barangan kes dan lain-lain kemudahan demi keselesaan kakitangan dan juga pelanggan.

 

 

Selain itu, kerja-kerja membaik pulih banglo sedia ada yang terletak bersebelahan Kompleks Kehakiman Syariah Pulau Pinang juga akan dilaksanakan serentak.

 

 

Terdahulu, Yang DiPertua Negeri, Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak hadir menyempurnakan majlis yang turut dihadiri Ketua Hakim Syarie JKS Negeri, Datuk Muhamad Abdul Karim Wahab.

 

 

Oleh : WATAWA NATAF ZULKIFLI

Gambar : DARWINA MOHD. DAUD