Bunga sebagai penghargaan

Admin

GEORGE TOWN – Bersempena dengan sambutan Hari Wanita Antarabangsa ke-101 pada 8 Mac, barisan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) telah turun padang bagi menyampaikan kuntuman bunga teluki atau carnation sebagai penghargaan kepada golongan wanita di seluruh negeri Pulau Pinang.

TAN Kim Hoon (kanan sekali) menunjukkan keratan akhbar tahun lalu sambil diperhatikan oleh Lim Guan Eng di Taman Reservoir, Air Itam di sini baru-baru ini.
TAN Kim Hoon (kanan sekali) menunjukkan keratan akhbar tahun lalu sambil diperhatikan oleh Lim Guan Eng di Taman Reservoir, Air Itam di sini baru-baru ini.

Penjual kuih di Taman Reservoir, Air Itam, Tan Kim Hoon, 55, merupakan antara beratus-ratus golongan hawa yang menerima kuntuman bunga daripada Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng pada hari istimewa berkenaan.

Dua tahun lalu, Ketua Menteri turut berada di sini untuk menyampaikan kuntuman bunga kepada saya dan juga rakan-rakan di sini.

Saya begitu terharu dan pada tahun ini, saya memang menunggu ketibaan beliau,’’ katanya sambil menunjukkan keratan akhbar mengenai liputan berita beliau tahun lalu.

Bersempena dengan sambutan Hari Wanita Sedunia ke-101, sebanyak 250 kuntum bunga ros dan teluki telah diedarkan kepada golongan wanita di sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Air Putih.

Turut turun padang adalah ADUN Padang Kota, Chow Kon Yeow ; Air Itam, Wong Hon Wai dan lain-lain.

Menurut Guan Eng, kaum wanita memainkan peranan penting di dalam pembangunan negara. Seiring dengan peredaran zaman, kaum wanita kini mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum lelaki.