Hasil bantuan ADUN, baki 10 keluarga Lot 256 diberi kutamaan beli rumah KSR dan KR

BAYAN LEPAS – Hasil bantuan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bayan Lepas, baki 10 keluarga di Lot 256 yang memohon rumah kos sederhana rendah (KSR) dan kos rendah (KR) melalui Kerajaan Negeri telah diluluskan baru-baru ini.

 

ADUNnya, Azrul Mahathir Aziz berkata, kesemua permohonan tersebut yang dibuat melalui Pusat Khidmatnya telah diluluskan Kerajaan Negeri.

 

“Alhamdulillah, semua 10 permohonan telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri dan hari ini saya dapat menyerahkan kepada dua pemohon terakhir untuk tawaran memiliki rumah di The Dua Residensi Teluk Kumbar,” ujar Azrul Mahathir ketika berucap pada Majlis Kesyukuran Lot 256 Teluk Kumbar di sini 9 Januari lalu.

 

Dua penerima surat tawaran tersebut adalah Mohamed Faizal Mohamed Jailani dan Muhammad Syazwan Suhaimi.

 

Terdahulu, 19 penduduk di Lot 256 sebelum ini bersetuju menerima pampasan berjumlah RM60,000 dan tindakan merobohkan rumah mereka telah dilakukan.

 

 

Menurut Azrul, Lot 256, Teluk Kumbar milik Dynamite Harmony Sdn. Bhd. akan dimajukan dengan membina 129 unit rumah kos sederhana rendah bernilai RM72,500 dan 85 unit Rumah Mampu Milik (RMM) tidak melebihi RM300,000.

 

“Juga akan dibina lot-lot komersial dan dewan orang ramai untuk kegunaan penduduk setempat,” tambah beliau.

 

 

 

Teks & Gambar : WATAWA NATAF ZULKIFLI