Wujudkan platform dalam talian agar proses permohonan lesen pelelong awam lebih lancar

GEORGE TOWN – Bagi membuka dimensi baharu dalam bidang kerjaya pelelong awam di negara ini ke tahap profesional, Bahagian Kerajaan Tempatan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri  bercadang melaksanakan proses terbabit secara dalam talian pada tahun hadapan.
Menurut Setiausaha Bahagian bagi Bahagian Kerajaan Tempatan, Nur ‘Aishah Md. Norodin, usaha itu bagi membolehkan proses permohonan menjadi pelelong secara dalam talian bermula tahun hadapan dan pemohon tidak perlu lagi hadir ke KOMTAR untuk mengemukakan permohonan tersebut.
“Kita mahukan pelelong yang berkualiti di Pulau Pinang, lepas ini mungkin juga kita akan letakkan syarat minimum pelelong mempunyai sekurang-kurangnya diploma dan ijazah dalam bidang berkaitan.
“Selain itu, kita berhasrat wujudkan e-pelelong tahun hadapan yang mana pelelong boleh buat secara dalam talian (online) tidak perlu lagi hadir ke Komtar,” ujar Nur ‘Aisyah pada Seminar Pelelong Awam Malaysia bertempat di sini pagi tadi.
Pada sesi tersebut, para peserta diberikan taklimat berkaitan Asas Pemilikan Harta Tanah di Malaysia dan Proses Pendaftaran Hak Milik, Urus Niaga dan Halangan Urus Niaga  di Bawah Kanun Tanah Negara dan Penentuan Harga Rizab dan Nilai Pasaran & Lelongan Harta Tak Alih dan Harta Alih.
Dua lagi taklimat termasuklah Amalan dan Garis Panduan Lelong Awam Pejabat Tanah dan Kerja, Etika dan Imej Pelelong Awam Malaysia.
Oleh : WATAWA NATAF ZULKIFLI
Gambar : SITI NURATIKAH RAHMAT