Aplikasi tenaga suria perkasakan pelajar dalam bidang sains

Admin

Oleh : NORSHAHIDA YUSOFF

MANSOR Othman mendengar penerangan yang diberikan dua pelajar mengenai cara menggunakan mesin pemotong rumput berasaskan tenaga suria pada penganjuran Pertandingan Reka Bentuk Aplikasi Berasaskan Tenaga Suria di sini baru-baru ini.
MANSOR Othman mendengar penerangan yang diberikan dua pelajar mengenai cara menggunakan
mesin pemotong rumput berasaskan tenaga suria pada penganjuran Pertandingan Reka Bentuk Aplikasi Berasaskan Tenaga Suria di sini baru-baru ini.

GEORGE TOWN – Dalam usaha menyokong pendekatan teknologi hijau khususnya di Pulau Pinang, satu pertandingan reka bentuk aplikasi berasaskan tenaga suria telah diadakan di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Heng Ee di sini baru-baru ini.

Penganjuran yang memperoleh sambutan yang amat menggalakkan daripada pelajar-pelajar adalah hasil kerjasama Majlis Sains Pulau Pinang bersama Ming Dao University of Taiwan dan Penang Association of Taiwan University.

Timbalan Ketua Menteri I yang juga merangkap Pengerusi MMK Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Koperasi dan Perhubungan Masyarakat, Datuk Mansor Othman berkata, penganjuran seumpamanya secara tidak langsung dapat merangsang kreativiti dan inovasi para pelajar kepada pendekatan sains serta tenaga suria yang boleh diperbaharui dan digunakan semula.

Tambah beliau, Pulau Pinang memerlukan satu kelebihan untuk bersaing dalam industri tersebut pada masa depan agar bebas daripada pencemaran seperti slogan yang dilaungkan Kerajaan Negeri ke arah ‘Pulau Pinang Bersih dan Hijau’.

“Menjadi harapan agar melalui pertandingan seumpama ini, Kerajaan Negeri bakal menjadi pemangkin dalam membangunkan potensi dan bakat-bakat muda yang baru. Sekaligus meletakkan Pulau Pinang mendahului negeri lain terutama sekali dalam sektor pelaburan industri,” ujarnya pada Majlis Perasmian Pertandingan Reka Bentuk Aplikasi Berasaskan Tenaga Suria di sini baru-baru ini.

Hadir sama, Pengetua SMJK Heng Ee, Goh Boon Poh, Ahli Majlis Majlis Perbandaran Pulau Pinang, Jeffry Lim dan Kanselor Ming Dao University of Taiwan, Professor Wang Da-Yung.