Laman sesawang MPPP raih anugerah cemerlang

Admin

Oleh: NORSHAHIDA YUSOFF

SETIAUSAHA Perbandaran MPPP, Ir. Ang Aing Thye (kiri sekali) mewakili MPPP menerima hadiah dan sijil penghargaan daripada Mohd Sidek Hassan (dua dari kanan) di Putrajaya baru-baru ini.
SETIAUSAHA Perbandaran MPPP, Ir. Ang Aing Thye (kiri sekali) mewakili MPPP menerima hadiah dan sijil penghargaan daripada Mohd Sidek Hassan (dua dari kanan) di Putrajaya baru-baru ini.

PUTRAJAYA – Laman sesawang Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) telah memperoleh pengiktirafan tertinggi apabila dinobatkan Anugerah Cemerlang Malaysian Government Portals and Websites Assesment 2011 oleh Unit Pemodenan Awam (MAMPU) Jabatan Perdana Menteri, di sini baru-baru ini.

Daripada jumlah keseluruhan 1,155 portals dan laman sesawang seluruh Malaysia yang dipertandingkan dan dinilai badan induk tersebut, MPPP telah mencapai tahap membanggakan dari segi Information Technology (ICT) dengan diberikan penarafan lima bintang.

Ini adalah berdasarkan pembangunan perisian dan laman sesawang yang memenuhi tahap serta piawaian yang telah ditetapkan sekaligus menjadikan MPPP menduduki tangga teratas di antara keseluruhan agensi kerajaan di Pulau Pinang khususnya.

Dalam pada itu, berlandaskan prinsip amalan polisi Cekap, Akauntabel, Telus (CAT) yang diadaptasikan dalam pentadbiran MPPP sekaligus melayakkan pertubuhan tersebut merangkul tempat kedua bagi kategori Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Malaysia.

Bukti kejayaan ini akan menjadi pendorong buat MPPP untuk terus berusaha menaikkan nama Pulau Pinang dalam semua aspek terutamanya untuk merealisasi hasrat menjadikan George Town sebuah bandar yang bertaraf antarabangsa.

Anugerah berkenaan disampaikan oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.