Lawan COVID-19, keperluan barisan hadapan jadi keutamaan

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang hari ini mengagihkan sumbangan bekalan pencuci tangan (hand sanitizer) dan termometer kepada pasukan barisan hadapan yang sedang bertungkus-lumus memerangi wabak COVID-19.

Sumbangan tersebut disampaikan oleh Exco Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar merangkap Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Teh Lai Heng.

Antara agensi yang menerima sumbangan ini adalah Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Pulau Pinang dan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM).

Adalah diharapkan sumbangan berkaitan dapat membantu melancarkan lagi tugas pihak berkuasa tempatan (PBT) dan agensi-agensi kerajaan terlibat sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sebagaimana ditekankan Y.A.B. Ketua Menteri, keperluan petugas barisan hadapan (frontliners) menjadi keutamaan Kerajaan Negeri dalam melawan penularan wabak COVID-19. Ini termasuk tempahan 6 juta pelitup muka oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diumumkan tengah hari tadi.