Sumbangan buat keluarga anggota TUDM terlibat insiden pesawat terhempas

GEORGE TOWN – Kerajaan Negeri Pulau Pinang menghulurkan sumbangan kepada dua keluarga anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terlibat dalam insiden pesawat Hawk 108 terhempas dekat Pangkalan Udara Butterworth, malam tadi.

Sumbangan disampaikan oleh Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Chow Kon Yeow kepada Juruterbang Operasi 18 Skuadron TUDM, Kapten Nazrin Mohd. Nadzri dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, di sini sebentar tadi.

Turut hadir, Timbalan Ketua Menteri I, Dato’ Ir. Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman dan Exco Alam Sekitar dan Kebajikan, Phee Boon Poh.

Anggota TUDM memberikan penghormatan terakhir buat Kapten Mohamad Affendi.

Ahmad Zakiyuddin ketika ditemui menzahirkan ucapan takziah buat seluruh ahli keluarga mangsa yang terlibat dan berharap agar kedua-dua keluarga tabah menerima dugaan.

“Saya dan Ketua Menteri mengucapkan takziah kepada keluarga Kapten Mohamad Affendi yang telah meninggal dunia dalam insiden di TUDM Butterworth, dan kita berharap agar seluruh ahli keluarga bersabar menerima dugaan ini.

“(Dan) kita juga mengucapkan takziah kepada seorang lagi juruterbang yang mengalami kecederaan dan mendoakan agar beliau kembali sembuh,” ujarnya ringkas kepada Buletin Mutiara.

Jenazah Kapten Mohamad Affendi akan dihantar ke Pangkalan Udara Kuantan menggunakan pesawat milik TUDM.

Terdahulu, dalam nahas yang berlaku pada 10.07 malam itu, Kapten Mohamad Affendi Bustamy, 31, disahkan meninggal dunia, sementara seorang lagi juruterbang TUDM Mejar Mohd. Fareez Omar, 33, mengalami kecederaan dan masih menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya.

Ketika kejadian, kedua-dua juruterbang itu dilaporkan sedang menjalani latihan penerbangan (Night Flying) di kawasan landasan Pangkalan Udara Butterworth.

Difahamkan, jenazah Kapten Mohamad Affendi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang kira-kira jam 3.50 petang ini dari Hospital Seberang Jaya untuk dibawa ke Pangkalan Udara Kuantan menggunakan pesawat C130 milik TUDM, dan akan dikebumikan di kampung halamannya di Bandar Muadzam Shah, Pahang.

Oleh : SUNARTI YUSOFF
Gambar : AHMAD ADIL MUHAMAD
Video : DARWINA MOHD. DAUD