Rozali sasar Seberang Perai diiktiraf Bandar Raya Pintar, Rendah Karbon 2022

MAJLIS Perbandaran Seberang Perai (MPSP) mensasarkan Seberang Perai diiktiraf sebagai Bandar Pintar serta rendah karbon pada tahun 2022, iaitu dalam tempoh lima hingga enam tahun dari sekarang.

Yang di-Pertua Majlis MPSP, Dato’ Sr. Rozali Mahmud memberitahu, salah satu cabaran terbesar untuk mencapai impian itu adalah meningkatkan mutu kebersihan di ketiga-tiga daerah Seberang Perai.

“Cabaran terbesar bagi saya adalah meningkatkan mutu kebersihan, mengurangkan penjanaan sampah, mengurangkan carbon footprint.

“Walaupun persekitaran Seberang Perai lebih bersih dari tahun ke tahun, namun aspek pembersihan perlu dipertingkat untuk mencapai taraf Bandar Raya Pintar serta rendah karbon,” katanya.

Beliau memberitahu perkara itu pada sesi wawancara bersama-sama wartawan akhbar Buletin Mutiara, ZAINULFAQAR YAACOB dan jurugambar AHMAD ADIL MUHAMAD.

Rozali merupakan Setiausaha Perbandaran bagi MPSP, ketika Dato’ Maimunah Mohd. Sharif menyandang jawatan Yang di-Pertua Majlis bagi pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan.

Rozali pada 1 Julai lalu dilantik sebagai Yang diPertua Majlis bagi MPSP, serentak dengan majlis pelantikan Maimunah sebagai Datuk Bandar bagi Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).

Selepas selesai Majlis Angkat Sumpah Terima Jawatan, Rozali dalam sidang media terus mengemukakan secara umum mengenai 12 fokus keutamaan pentadbirannya, demi meningkatkan mutu pelanggan MPSP.

Jelas Rozali, sasaran Seberang Perai diiktiraf sebagai Bandar Raya Pintar serta rendah karbon pada tahun 2022 merupakan salah satu fokus keutamaan pentadbirannya.

BANDAR RAYA PINTAR
Baginya, operasi kawalan pentadbiran MPSP mesti mengejar era industri 4.0, dengan merangkumkan Internet untuk Segala-Galanya (IoT), Pengkomputeran Awam (Cloud Computing), simulasi proses pemikiran manusia dalam model berkomputer (Cognitive
Computing) yang menjadi sohor kini dalam kalangan pelanggan dan rakyat di Seberang Perai sendiri.

Maka, Rozali menegaskan bahawa sesebuah bandar akan ketinggalan jika tidak dapat atau gagal mengikuti era teknologi industri 4.0, kini.

“MPSP telah mengamalkan Data Terbuka (Open Data) dan telah membuka sembilan data set secara percuma untuk diberi nilai tambah bagi merancakkan ekonomi digital, seterusnya mencapai pembangunan ekonomi mampan.

“Kita (MPSP) akan memberi latihan kepada semua ketua jabatan dan ahli majlis pada September 2017, untuk memahami ledakan industri 4.0 ini.

“MPSP dalam proses membangunkan sistem tenaga solar untuk mengurangkan penggunaan tenaga elektrik dari sumber konvensional dan seterusnya mengurangkan GHG emission (intensiti pelepasan gas rumah hijau).

“MPSP juga dalam proses untuk memanggil (Permintaan Padangan) RFP parkir pintar.

“Sekali lagi, saya katakan, bahawa ini bukan kerja mudah,” jelasnya.

KEBERSIHAN BANDAR
Pun begitu, Rozali menyatakan bahawa MPSP tidak akan mengabaikan aspek pembersihan bandar, sebagaimana diimpikan majoriti penduduk Seberang Perai.

“Kerana impian rakyat ini lah, MPSP pada tahun 2013 mengambil alih 100 peratus kerja-kerja pembersihan, dengan menawarkan 2,508 peluang kerja 3D atau Kotor, Bahaya dan Sukar, kepada warganegara sahaja.

“Implisitnya, kos pengurusan PBT untuk kerjakerja pembersihan meningkat 43 peratus, menjadi RM66.18 juta berbanding RM40.09 juta ketika MPSP melantik kontraktor pembersihan secara outsource dahulu,’’ jelasnya.

Pada peringkat permulaan ketika itu, direkodkan, pentadbiran Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng menyuntik RM20.58 juta bagi meringankan beban kewangan MPSP.

Menyedari semua cabaran serta kekangan kewangan yang dihadapi oleh MPSP pada masa hadapan, menurut Rozali, pentadbirannya akan menggandakan kempen mengurangkan penjanaan sampah, amalan kitar semula serta penguatkuasaan Dasar Pengasingan
Sisa Di Punca, demi terus meningkatkan lagi mutu kebersihan bandar.

“Pada (bulan) Jun hingga Disember 2016, hanya 35 peratus penduduk melaksanakan dasar ini (pengasingan sisa di punca), bagaimanapun bermula Januari hingga Julai 2017 sebanyak 67.3 peratus penduduk telah melaksanakan dasar ini.

“Jumlah kitar semula yang telah berjaya dikutip oleh MPSP di bawah Dasar Pengasingan Sisa Di Punca melalui 1 Jun 2016 hingga Julai 2017 adalah sebanyak 98,222 kilogram (kg) atau 98.222 tan.

“Sebanyak RM1,984 kos tipping fee telah berjaya dijimatkan, hasil jualan barang-barang tersebut pula seberat 98,222 kg adalah sebanyak RM28,554.12.

“Walaupun penjanaan sampah akan tetap berlaku, dengan berat sampah harian yang dikutip di Seberang Perai masih 1,100 tan, sebenarnya cara terbaik untuk mengurangkan penjanaan sampah adalah dengan kempen mengurangkan penjanaan sampah itu
sendiri,” katanya.

Beliau memberitahu respons sebegitu ketika ditanya mengenai isu pertambahan populasi penduduk dan percambahan industri di Seberang Perai tentulah secara logik, sedikit-sebanyak menyumbang kepada penjanaan sisa pepejal dan sampah-sarap.

TANAM 3,000 POKOK!
“Dalam bukan Kemerdekaan, saya sasar pada hujung bulan (Ogos 2017) ini, kakitangan majlis, Ahli Majlis, penduduk Seberang Perai dan rakan korporat, kalau boleh kita tanam 3,000 batang pokok, ia satu ganjaran besar untuk Seberang Perai ini.

“Kita boleh kembali kepada tradisi orang dahulu, yang mana setiap pasangan baru mendapat cahaya mata, digalakkan membeli anak pokok daripada MPSP, menanam dan dijaga oleh pasangan tersebut untuk mengingati tarikh anak kelahiran mereka,” ujarnya.

Rozali berhasrat untuk mewujudkan Taman Komuniti pada tahun 2018, dengan MPSP menyediakan tempat serta menentukan jenis tanaman yang boleh semua pihak mengambil bahagian menanam dan menjaga pokok masing-masing.

“Ini antara 12 fokus keutamaan yang akan cuba saya laksanakan sebagai Yang di-Pertua MPSP sebaik mungkin.

“Sekali lagi saya katakan, bahawa ini bukan kerja mudah,” jelas beliau.