Tender projek naik taraf tembok laut di Esplanade bakal dibuka

Admin

BALIK PULAU – Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) bakal membuka tender bagi projek menaik taraf tembok laut di Esplanade, Jalan Padang Kota Lama dalam waktu terdekat ini.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Chow Kon Yeow berkata, projek di bawah Pelan Kawasan Khas Tapak Warisan Dunia George Town atau George Town World Heritage Site Special Area Plan tersebut dijangka menelan kos lebih daripada RM10 juta.

“Projek menaik taraf ini adalah salah satu ‘tugasan’ oleh Perbadanan Pembangunan dan Pemuliharaan George Town (GTCDC) yang membabitkan pembinaan semula beberapa bahagian tembok laut sepanjang Jalan Tun Syed Sheh Barakbah di Esplanade.

“(Dan) berdasarkan pemantauan dan penyelidikan, beberapa bahagian tembok laut ini telahpun rosak ekoran hentaman kuat ombak.

“Oleh demikian, pihak MBPP akan membuat panggilan tender tidak lama lagi dan mereka (MBPP) akan menanggung kos projek tersebut,” ujarnya ketika ditemui sejurus lawatan kerja ke Kompleks Pasar Awam Balik Pulau di sini baru-baru ini.

Turut sama, Datuk Bandar MBPP, Ar. Yew Tung Seang.

Menurut Kon Yeow, buat masa ini, beliau masih belum melihat reka bentuk tembok laut tersebut.

“Namun, sudah ada cadangan untuk membina semula jaringan tembok laut mengikut reka bentuk zaman dahulu.

“Reka bentuk yang dicadangkan itu adalah reka bentuk lama, yang pernah dibuat zaman dahulu yang mana orang ramai boleh berjalan dari kawasan persiaran ke kawasan pantai di Esplanade,” jelasnya.